ZAŠTO VJEŽBATI BAŠ YOGU ZA ŽENE?


Za ženski duhovni razvoj ključna je povezanost sa zdjelicom (i maternicom kao energetskim središtem zdjelice), zato jer se mi žene upravo preko zdjelice povezujemo sa životom i dubokom dijelovima sebe.

Međutim, većina žena ima kronično napeto dno zdjelice i zanemaruje taj važni dio svojeg tijela.

 

Zašto?

Svaki značajni događaj u našem životu odražava se na dnu zdjelice, pogotovo ako se radi o stresnom događaju. Tokom dana doživljavamo različite stresne situacije, koje zbog užurbanog načina života automatski potiskujemo, što uzrokuje mentalnu i fizičku napetost, koja se kod nas žena najviše nakuplja u zdjelici. 

Mišići na dnu zdjelice se stišću, pa nam sva energija ide gore, ‘u glavu’ (u razmišljanje), čime se energetski odvajamo od zdjelice i postajemo neuzemljene.

 

Za svaku ženu njezina zdjelica je izvor vitalnosti, jer kroz nju crpimo energiju Zemlje i generiramo svoju energiju. Zdjelica je naš centar osjećanja, senzualnosti, kreativnosti, intuicije, unutarnje snage, naš unutarnji sveti prostor. 

Zdjelica/maternica (engl.womb) drži cijelo naše energetsko polje, pa energija koju nosimo u zdjelici utječe na naš svakodnevni život, na odnose s drugim ljudima, na to koliko smo prilagodljive, da li smo u kontroli, da li možemo postaviti granice… Energijom iz zdjelice 'hranimo' i podržavamo sebe, svoju djecu i sve ljude oko sebe. 

 

Naša maternica je kao spužva, sve upija.

Kad nismo svjesno povezane s tim dijelom tijela, on postaje veliko odlagalište za sve naše potisnute emocije, traume, negativna seksualna iskustva, tuđe energije...što se održava kroz ginekološke probleme.

Kad usmjerimo pažnju na zdjelicu, a pažnja nam stalno bježi, ili ne osjećamo ništa, to je također siguran znak da smo tu pospremile nešto u što nam je teško pogledati.

 

Tek kad uprisutnimo pažnju u zdjelici i povežemo se s njezinom energijom možemo se osjećati autentično, vrijedno, možemo biti u svojoj moći i imati energije za sve što nam treba.

Vitalne smo, 'zračimo', živimo s povjerenjem u život, sposobne smo se duboko i intimno povezati s drugima, možemo se otvoreno smijati i plakati, dopuštamo si da budemo ranjive, spontane i da uživamo u životu. Također, možemo osjetiti živu ekstatičnu energiju koja je uvijek, u svakom trenutku prisutna u zdjelici.

 

Kako se možemo povezati sa zdjelicom, otpustiti napetost i probuditi energiju?

Neki od načina su nelinearno spontano kretanje (kao npr.Non Linear Movement) i yoga za žene.

(više o yogi i Non Linear Movementu pročitaj na:

https://www.shakti-lila.com/kundalini-yoga/yoga-za-žene/

https://www.shakti-lila.com/prakse-utjelovljenja-ženske-energije/)

 

Kod nas na yogi za žene, bez obzira koju temu obrađujemo, uvijek dajemo poseban naglasak na zdjelicu koju opuštamo i energetski aktiviramo kroz tresenje tijela, prakticiranje mulbandhi, opuštanje zdjelice kroz izdah, vođene meditacije, uzemljivanje…

Većina nas je cijeli dan u jurnjavi, a yoga nas uči da usporimo i osluškujemo.

Svjesnom koncentracijom na disanje i osjećanje tijela razvijamo svijest o energijama u tijelu, uravnotežujemo živčani sustav, te lijevu i desnu moždanu polutku, čime se postiže smirenost, uzemljenost i opuštenost uma i u svakodnevnom životu