UTJELOVLJENJE I UTJELOVLJENI POKRET


Gdje je moja pažnja tokom dana?

Koliko sam zapravo svjesna poruka koje mi tijelo stalno šalje?

 

Većinu vremena zbog svakodnevnog stresa, obaveza, tjeskobe, preplavljenosti, prošlih trauma….živimo u ‘glavi’; vrtimo misli, planiramo, sjećamo se, komentiramo, opiremo se iskustvima…

A kad smo ‘u glavi’, onda djelujemo kroz nesvjesne automatske obrasce koji upravljaju našim životom. 

Ti obrasci su fizički (držanje tijela, kontrakcije u tijelu), emotivni (emotivne reakcije) i mentalni (načini razmišljanja i percipiranja života).

 

Ako želimo na svaku životnu situaciju odgovarati spontano i otvoreno u skladu s trenutkom, to zahtijeva otpuštanje tih ustaljenih nesvjesnih načina doživljavanja i razmišljanja.

 

Kako?

 

Jedan od načina koji nam u tome može pomoći je praksa utjelovljenja (engl.embodiment).

Utjelovljenje podrazumijeva povezivanje s tijelom i osjećanje fizičkih senzacija i emocija u tijelu, a presudna komponenta utjelovljenja je prihvaćanje svega što je prisutno bez otpora.

Znači, ako osjećamo nešto što nam je nelagodno i borimo se protiv toga, potiskujemo to ili čeznemo za osjećanjem nečeg ugodnog, to nije utjelovljenje!

 

Prakticiranje utjelovljenja nam otkriva puno informacija o nama samima; omogućava nam da naučimo slušati tijelo i njegove poruke, i da tako razvijemo svjesnost, suptilnost i intuiciju. Također omogućava da se bolje uzemljimo, a samim time da živimo s manje otpora prema životu. Paradoksalno, tek kad nešto prihvatimo, onda se to može transformirati, pa nam zato praksa utjelovljenja omogućava ne samo da osvijestimo svoje obrasce, već da ih i transformiramo.

 

Puno metoda koje se danas nude su usmjerene samo na mentalnu razinu, ali da nešto zaista iscijelimo potrebno je dirnuti ne samo u um nego i u tijelo i emocije. Jer je svaka naša misao neraskidivo povezana s fizičkim tijelom i emocijama.

 

Osim u meditaciji osjećanja tijela, utjelovljenje se prakticira kroz tjelesni pokret, kroz prakse kao što su npr.yoga i non-linear movement.

Yoga je zbog svoje stroge strukture vježbi više ‘muški’ način kretanja, dok je Non-linear movement je više ‘ženski’ način rada s tijelom, jer u toj praksi puštamo tijelu da se spontano i slobodno kreće s fizičkim senzacijama i emocijama.

S obzirom da u sebi imamo i mušku i žensku energiju, idealno je kombinirati jedan i drugi način!