PROBUDI U SEBI 'DIVLJU' ŽENU!


 

Na pojam ‘divlje žene’ možda nam je prva asocijacija histerična žena, međutim to je prilično daleko od istine!

Termin ‘divlja žena’ je prva iskovala spisateljica i psihoanalitičarka Clarissa Pinkola Estes da opiše istinsku prirodu svake žene; to je žena povezana sa svojim instinktima i unutarnjim ritmovima, prihvaća sebe u potpunosti, slavi svoj jedinstveni način na koji izražava sebe, sluša signale svojeg tijela i uključuje intuiciju u donošenje odluka.

Zahtjevi modernog života su uglavnom usmjereni na muški način djelovanja koji podrazumijeva planiranje, akciju, bivanje u umu, efikasnost, asertivnost, (tzv.’go mode’), dok je ženski način djelovanja posve suprotan jer uključuje opuštanje, receptivnost, protočnost, osjećanje, bivanje u tijelu, (tzv.’flow mode’).

‘Divlja žena’ u sebi integrira i muški i ženski princip, pa se lako po potrebi prebacuje iz jednog načina u drugi.

Proces ‘podivljavanja’ je ženski način rada na sebi; to je rad u kojem kroz osjećanje i prihvaćanje sebe ljuštimo slojeve našeg ega, obrane, strategije, uvjerenja, vezanosti i pri tome se povezujemo s našim autentičnim bićem i otvaramo srce.

Naglasak tada postaje prihvaćanje i opuštanje, a ne više borba i popravljanje sebe da bi bile dovoljno dobre.

Svoju unutarnju 'divljinu' i jedinstvenu ekspresiju sebe kao žene ne možemo naći imitiranjem drugih žena, već u sebi, onda kad spoznamo svoje uvjetovanosti i programiranja koje su nam nametnuli moderan način života i društvo.

A spoznajemo ih pomoću:

1)ženskih praksi utjelovljenja-usmjeravanja pažnje u tijelo i osjećanje tjelesnih senzacija i emocija,

    pri čemu postajemo svjesne poruka koje nam tijelo daje.

    Neke od praksi utjelovljenja su yoga i metoda nelinearnog pokreta (non linear movement method)

    ( https://www.shakti-lila.com/prakse-utjelovljenja-ženske-energije/

     https://www.shakti-lila.com/kundalini-yoga/yoga-za-žene/)

2)opuštanja i otpuštanja (na emotivnoj, mentalnoj i fizičkoj razini)

 

Također, sebe otkrivamo i radeći ono što nas veseli, bilo da je to pjevanje, vrtlarenje, sviranje, slikanje, planinarenje, kuhanje, slušanje muzike, igra s djecom i kućnim ljubimcima, ili opuštajuće kupke i sl.…

Kad otkrijemo radost i užitak u vlastitom tijelu, oni će se prelijevati u sve što radimo, pa se nećemo trebati previše truditi biti poželjne.